Donatorska večer s aukcijom slika

U okviru programa znanstveno-stručnog skupa s međunarodnim sudjelovanjem „Rješenje hrvatskog pitanja za europsku Bosnu i Hercegovinu“, koji će se održati 15. i 16. ožujka 2018. godine u Neumu, pod visokim pokroviteljstvom Ureda predsjedatelja Predsjedništva BiH, održat će se i donatorska večer s aukcijom slika živućih hrvatskih umjetnika.

Svrha ove donatorske večeri je prikupljanje sredstava koja će biti darovana Udruzi „fra Slavko Barbarić“ iz Međugorja. Ova udruga već 26 godina, materijalno i duhovno, skrbi za mlade talentirane i materijalno ugrožene studente. U proteklom periodu Udruga je stipendirala 1.640 nadarenih studenata i podijelila 2.749 jednokratnih potpora siromašnim studentima.

Osnivanje ovakve udruge na ovim prostorima proizašlo je iz velike potrebe jer se izdvajaju jako mala sredstva za stipendiranje studenata, a neuposlenost je tako velika da studenti teško mogu pronaći dodatni posao kao izvor primanja.

Zbog svega toga mnogi studenti su prekinuli ili bitno usporili svoj studij, a nemali broj njih se iseljava u druge zemlje. Materijalna potpora nadarenim studentima u isto vrijeme znači i moralnu potporu jer studenti osjete da netko brine za njih i razumije njihove poteškoće.

Mnogi bivši stipendisti Udruge postigli su značajne uspjehe u svome daljnjem obrazovanju i radu, tako da među njima ima mnogo sveučilišnih profesora, liječnika specijalista, uspješnih glazbenika, redatelja i glumaca. Hrvatski teniski reprezentativci, Ivan Dodig i Marin Čilić, također su bili korisnici ove stipendije.

Ove činjenice obvezuju nas i upućuju da se što više angažiramo u radu Udruge i na taj način pomognemo što većem broju studenata da svoj studij privedu kraju. Godišnja stipendija za nadarenog studenta iznosi 1.000,00 KM, a jednokratna pomoć za siromašne studente 500,00 KM. Svjesni smo da je to zaista samo dio njihovih potreba, ali isto tako i činjenice da mnogi od njih bez naše potpore ne bi mogli akademsku godinu privesti kraju.

Želimo zahvaliti svima koji će kupnjom umjetničkih dijela podržati ovu humanitarnu akciju.

0
GODINA SKRBI ZA TALENTIRANE STUDENTE
0
STIPENDIJA NADARENIM STUDENTIMA
0
JEDNOKRATNIH POTPORA SIROMAŠNIM STUDENTIMA